Jak zapobiegać alergiom?
6 października 2009, 22:56Rosnąca liczba przypadków alergii i innych chorób związanych z nadwrażliwością układu immunologicznego skłania lekarzy do poszukiwania metod zapobiegania tym schorzeniom. Jedną z najbardziej kompleksowych prac na ten temat opublikował ostatnio zespół dr Cathleen Muche-Borowski z Universitätsklinikum Schleswig-Holstein.
Zupełnie jak u gadów
7 kwietnia 2010, 11:07Badacze z Karolinska Institutet odkryli, że nieświadome uczenie zachodzi dzięki starym strukturom mózgowym, występującym również w mózgach prymitywniejszych kręgowców, m.in. ryb, gadów czy płazów (PNAS).
Postarzały wygląd nie zawsze świadczy o chorobie
8 listopada 2010, 11:13Jeśli ktoś wygląda starzej, niż powinien ze względu na wiek metrykalny, niekoniecznie świadczy to o złym stanie zdrowia. Lekarze z kanadyjskiego St. Michael's Hospital ustalili, że by można było zacząć wyciągać jakiekolwiek wnioski na ten temat, wygląd musi dodawać do rzeczywistego wieku co najmniej 10 lat (Journal of General Internal Medicine).
Wyjaśniono, czemu komórka nie zatruwa się własnym CO
21 września 2011, 12:26Naukowcy odkryli, w jaki sposób organizmy żywe, w tym ludzie, unikają zatrucia tlenkiem węgla, który jest generowany w przebiegu naturalnych reakcji komórkowych.
Orzechy włoskie poprawiają jakość spermy
16 sierpnia 2012, 11:50Zjadanie codziennie 75 g orzechów włoskich poprawia żywotność, ruchliwość i cechy morfologiczne plemników u zdrowych mężczyzn w wieku 21-35 lat.
Jak infekcja zmniejsza zdolność do tworzenia wspomnień przestrzennych
27 stycznia 2014, 10:38Przyzakaźne zapalenie mózgu, wywołane np. wirusem grypy, upośledza zdolność do tworzenia wspomnień przestrzennych. Jak tłumaczą naukowcy z Brighton and Sussex Medical School, zjawisko to jest skutkiem spadku metabolizmu glukozy w mózgowym centrum pamięciowym (dochodzi do zaburzenia działania obwodów neuronalnych zaangażowanych w uczenie i pamięć).
Co z ferromagnetycznymi izolatorami topologicznymi?
10 lutego 2015, 08:33Ferromagnetyczne izolatory topologiczne miały stać się materiałami przyszłości. Niestety mimo wielu lat badań nie znalazły szerokiego praktycznego zastosowania. Teraz, dzięki badaczom z Cornell University i Brookhaven National Laboratory dowiadujemy się, że prace prowadzone na tych materiałach wprowadzają zaburzenia, które niszczą ich pożądane właściwości.
Omega-3 decydują, czy witaminy B spowolnią spadek funkcji poznawczych
20 stycznia 2016, 12:00Wcześniej ustalono, że suplementacja witaminami B spowalnia spadek zdolności poznawczych u starszych osób z problemami pamięciowymi. Teraz okazało się, że wyższy poziom kwasów omega- 3 w organizmie wzmaga skutki działania witaminy B.
Emulgatory sprzyjają rakowi jelita grubego
9 listopada 2016, 07:00Emulgatory, które mają nadać żywności odpowiednią teksturę i wydłużyć czas jej przydatności do spożycia, zmieniają skład mikrobiomu w sposób sprzyjający stanowi zapalnemu i rakowi jelita grubego.
Stres wpływa na mikrobiom tak samo, jak "śmieciowe" jedzenie
17 października 2017, 10:22Stres jest tak samo szkodliwy, jak niezdrowa dieta. Zespół prof. Laury Bridgewater z Brigham Young University odkrył, że gdy samice myszy wystawiano na oddziaływanie stresu, ich mikrobiom zmieniał się podobnie jak u myszy na wysokotłuszczowej diecie.